Posted by: maritarunde | June 12, 2009

Historietimen

1.3415739!img3415718
*Fin gammeldags vakker musikk*Før i tiden ble de kvinnelige livsledsagere levert fiks ferdig til ektemannen med både husmorskole og generasjoners nedarvede kjerringråd og oppskrifter til frieren når han stod i gården. *Skrætsj lyd*- slik er det ikke lenger.
Når menn ikke vil være handy-man, og kvinner ikke vil være husmødre fører dette til episoder som ville sjokkert enhver bestemor og bestefar!
Året er 2009. Tilstandane blandt ungdommene i fedrelandet er ustabile, ungdommen vokser opp, men bare med heimekunnskapen som grunnlag… Tiden da far i huset kommer hjem fra arbeid, tar på seg “bestefartøflene”, setter seg i gyngestolen mens han røyker pipe og leser Aftenbladet er forbi. Nå er det ikke lenger en husmor i forkle som ønsker ektemannen velkommen hjem i døren mens bordet forlengst er dekket og middagen er klar, ei heller vinker hun farvel til han med et tørkle i hånden når han reiser på arbeid…Hva har skjedd?

Dette har skjedd:
Fra 1875 til 1970 var ‘husmor’ en kategori i folketellingene til Statistisk sentralbyrå. De aller fleste gifte kvinner ble plassert i denne kategorien. Flest husmødre i årene 1950 til 1970.
Bondekoner ble reknet som husmødre bare de hadde et mer “utvidet” fagfelt, de ble telt som yrkesaktive og ikke husmødre for første gang i 1970. Dermed – ikke så mange husmødre igjen.
Etter 1945 ble det flere som giftet seg, og de giftet seg i yngre alder. Disse endringene, sammen med stigende materiell levestandard, førte til sammen til den hjemmeværende husmorens korte, men heftige, glanstid i nittenfemti og – sekstiårene.
Året er som sagt blitt 2009. Tallet på kvinner som fullfører høyere utdanning faller for første gang på seks år. Likestillingssenterets leder er bekymret og sier: “Dersom dette fortsetter, vil likestillingen gå tilbake”. Det å hoppe av utdannelseskarusellen og ta valget om å bli værande hjemme, ta vare på familie, hus og hjem er noe som er blitt bekymrelsesverdig. Bekymrelsesverdig?!
Det er snakk om likestilling. Er det ikke på tide å tiltro kvinnen til å foreta egne, bevisste valg? Kanskje ikke alle bryre seg om hvem som tjener mest, eller eier den fineste tittelen, kanskje det faktisk finnes andre og viktigere ting her i verden? Ikke alle ønsker å jage etter regnbuegull og grønne skoger. Flere er hjemme, og dette er dumt – for likestillingen. Husmorstatusen har tatt en totalomvending, nå er det ikke “lov” til å være hjemme for sin famile?
Hvilke av de to følgende spørsmålene ønsker du å svare du brukte mest tid på når du er gammel og grå: familie eller karriere?
Du store min tid, jeg kjenner faktisk jeg ble helt revet med på dette innlegget her! Nå MÅ jeg legge meg! Men en liten oppsummering: bare vær den du ønsker å være. Laber konklusjon, jeg vet!

Advertisements

Responses

  1. Hmmm… Interessant. Hadde nettopp en diskusjon om noe liknende med en kollega. Det er vel de færreste som ser tilbake på livet når de ligger på sitt dødsleie og tenker “Jeg skulle ønske jeg brukte mer tid på jobb”. Enig med deg, det finnes andre verdier i livet enn bare penger og status. 🙂

  2. fine =) Du er god!! bless bless


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: